Farvel til Instagram?

Fire uger (næsten) uden Instagram – hva så?

To timers mindre skærmtid dagligt, mere løb, familietid, stabilt humør og fokus på alt det, jeg har – fremfor huller i osten. Det er nogle af følgerne af, at være logget næsten helt af Instagram. Forinden har der dog også været abstinenser og et savn af at følge med i mine tætte venners liv. Kom med på rejsen nedenfor. Fra abstinenser til positive følger til refleksion over fremtiden. Afslutningsvis tillader mig også at komme med lidt råd til dig, der ikke vil helt af Instagram, men måske bare bruge mindre tid på skærmen.

 

Først: Abstinenser

Ja – jeg vil faktisk mene, at jeg har haft helt klassiske abstinenser. Især den første uge efter, at jeg har logget af. Jeg blev ved med at tage mobiltelefonen frem og fedte restløst med den – nu uden mulighed for at besøge yndlings-app nummer et. Mine tommelfingre var hjemløse. Samtidig har jeg været virkelig gnaven – sådan helt grundsur uden at kunne sætte en finger på, hvad der præcist var galt. Sådan er det muligvis altid, når du skal prøve at ændre en vane, men jeg tror også, at narcissisten i mig har savnet det kick, det er, at lave et opslag eller story og høste likes. Nu gik jeg pludselig bare derhjemme i min egen lille uset isolerede klokke. Anonym. Når jeg bagte en kage skulle ingen se den. Det føltes virkelig mærkeligt – men det er også scary, hvor meget det har fyldt at ”vise ting frem”.

Men nu er abstinenserne næsten væk og det føles naturligt ikke at orientere sig mod telefonen konstant. Faktisk er det kommet så vidt, at jeg kan gå tur nu og helt glemme min mobil. Hvilket var utænkeligt for bare en måned siden.

 

To timer mindre på skærmen

Før lå min skærmtid på omkring 3,5-4 ish timer. Per dag. Heraf var omkring en time til halvanden på Instagram – min suveræne topscorer over tidsrøvere. Jeg plejede at undskylde den megen tid med, at jeg også arbejder med sociale medier – hvilket jeg nu kan se, er noget pjat. Det var 85% mig selv, der brugte de 4 timer.

Nu er min skærmtid på mellem 1,5-2,5 timer. Og jeg føler faktisk et overskud på daglig basis. Jeg har virkelig fået mere tid. Og den tid forsøger at bruge den på småting, der gør mig glad.

Sidst på efteråret gik jeg i gang med sådan en ”Start from where you are”-bog, som helt basalt stiller dig en masse spørgsmål om, hvad du frygter og drømmer om. På en af siderne stod der: nævn ti ting, du selv kan gøre, som gør dig glad.

Det var faktisk svært. Mærkeligt nok.

Men efter lidt ekstra granskning blev listen fyldt ud af ting som: løbe en tur, lege med Holger, læse en bog, vinterbade, tegne og male, strikke, bage, lægge puslespil osv. Efter at have udfyldt listen bladrede jeg så til næste side. Her stod dig: hvorfor gør du ikke noget mere af det, der gør dig glad? Og mit svar var klart: jeg har ikke tid. Og mere skræmmende – jeg har nok ikke været helt klar over, hvad der rent faktisk kunne gøre mig glad (så lav lige den liste).

Men det har jeg nu. Og det kan jeg faktisk mærke. Fx får jeg løbet rigtig meget. Og gået meget. Og læst mere. Og det gør mig gladere.

 

Mindre fokus på oprydning og mere glæde

En anden positiv sideeffekt af, ikke at være på Instagram er, at jeg overordnet set oplever, at jeg er mere ligevægtig rent humørmæssigt. Gladere. Mit fokus er mere på det, jeg faktisk har – fremfor det, jeg ikke har. Jeg er mere tilfreds – og det gælder både i forhold til vores liv, vores ikke-køkken-alrum fra 90’erne og synet på min egen formåen etc. Ikke at alt bare på magisk vis har løst sig – men der er virkelig en forskel.

Det betyder helt konkret, at jeg slapper mere af. Fx har vi flyttet rundt i stuen og spisestuen. Meget midlertidig, fordi vi skal se, om den her nye opstilling virker for os. Og lige nu ligner det pis – lys, rammer, nips mv er ikke flyttet. Men det gør mig ikke noget. For der skal ikke tages nogle fancy billeder af det. Der er ikke noget publikum, der skal se min stue. Der er kun os.

 

Jeg har ikke brugt nogen penge

En anden afledt effekt er, at jeg ikke har købt nogle nye ting. Jeg ved godt, at det er Corona – og at de fleste af os egentlig ikke har nogen grund til at købe noget som helst – men det har aldrig holdt mig tilbage før.

Det er nemlig gået op for mig, hvor meget afledt ”køb”, der også sker via Instagram. Grunden til at min skærmtid er faldet handler ikke kun om, at jeg bruger mindre tid på Instagram – jeg bruger også mindre tid på at kigge på ting i min browser. Mindre tid på at shoppe simpelthen! At jeg samtidig har en målsætning om at købe mere genbrug mv. i 2021 har helt sikkert også været en faktor, men det hjælper ikke hele tiden at blive eksponeret for det på Instagram

 

Lukker jeg bare øjnene?

En refleksion, jeg har gjort mig undervejs, er, om det er kujonagtigt at logge af Instagram, fordi jeg ikke kan ”klare” at se på andres cool liv, fordi deres overskud får mig til at føle mig i mere underskud. Tanken hjemsøger mig en smule faktisk, selvsagt fordi jeg føler, at jeg i så fald er et lille menneske, der ikke kan rumme andres lykke.

Men samtidig er jeg nået frem til, at Instagram jo ikke ER virkeligheden. Men et poleret udsnit af den. Og at alle de ovenstående positive ting, som det at logge af har bidraget med, taler et tydeligt sprog.

Måske er du anderledes end mig. Et bedre menneske, der bedre kan rumme det. Men det er jeg ikke.

 

Hvad så nu – slut med IG for evigt?

Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg er i tvivl. På den ene side virker det helt dumt at lave en story og fortælle om, at jeg nu ikke bruger Instagram mere – det er jo dobbeltmoral og selvmodsigende. Men den her proces er simpelthen så crazy, at jeg håber, flere bliver inspireret af den.

Og jeg ved heller ikke, om jeg kan styre et mindre brug af Instagram. Om jeg kan slå noget op engang imellem uden at lade mig suge total ned i dybet – so to speak 😉 Jeg vil håbe, at jeg kan styre det, og derved få nogle af de positive ting, som Instagram også giver.

Fx savner jeg det vindue til mine veninders liv, som Instagram giver. Jeg har ligefrem overvejet at gå ind og ”slette” profiler, som jeg ikke kender i mit feed og få en personlig Instagram. Men jeg tror ikke, at det kommer til at løse problematikken. Og jeg er bange for, at det er en glidebane.

Jeg KAN også godt savne at forbruge. Se den smukkeste kjole på IG og klikke den hjem med det samme. Og få det kick, det giver. Også selvom jeg ved, at det er et kunstigt kick. Jeg øver mig. Og har kun købt to ting fra genbrug siden nytår.

 

Vil du også lidt i gang? Start med at Marie-Kondo din telefon

Men det er ikke kun min Instagram-app, der er røget i baggrund. Det et er resten af mine apps også i et forsøg på at bruge mindre tid på mobilen. Jeg har i lang tid haft alle notifikationer slået fra, men nu har jeg også Marie-Kondoet al indholdet på min telefon. Det betyder i korte træk:

  • Slet alle apps du ikke bruger – for mig var den 18 styks!
  • Sorter alle dine apps i kategorier fx Motion, Musik, Spil, Shops. Lad alle disse undermapper ligge på ”slide nummer 2” på din telefons skrivebord. Så søger du dem frem, hvis du har brug for dem.
  • De to vigtigste mapper, du laver er: arbejde og SoMe. De må godt ligge forrest på skrivebordet

Og den inddeling betyder faktisk helt vildt meget. Det er sjovt, at det kan betyde noget, at din arbejds-email ikke ligger helt fremme – men at du skal klikke dig ind i en mappe eller søge den frem for at tilgå den. Det har i alt fald betydet mindre tjekken e-mail udenfor arbejdstid for mig. Inddelingen er inspireret af den bog, som du finder link til i næste afsnit.

 

Inspiration i litteraturen / poscast / dokumentar

Jeg har igennem hele efteråret været på den her rejse omkring at leve for mindre og have mere fokus på det, der betyder noget. Det nære og gode liv. Alt det her med at logge af Instagram er et skridt på den vej. Undervejs er jeg blevet inspireret af en række bøger deriblandt

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Farvel til Instagram?